Translator Disclaimer
1 November 2004 JOINT NESTING IN TAIWAN YUHINAS: A RARE PASSERINE CASE
Hsiao-Wei Yuan, Mark Liu, Sheng-Feng Shen
Author Affiliations +
Abstract

Joint nesting, in which more than one pair contributes eggs to a group nest, is rare among cooperatively breeding birds. Early reports of the breeding biology of Taiwan Yuhinas (Yuhina brunneiceps) described them as joint nesters; however, these studies were preliminary and did not involve color-banded individuals. We conducted a 7-year study on the breeding biology of yuhinas. We found that the frequency of joint nesting was extremely high (90% of groups). Breeding groups were composed of two to seven adults (mode = 4). Most of the juveniles (78%) disappeared from our study site the year after they hatched. Only 6% remained in their natal groups; therefore, our study groups appeared to be composed primarily of non-kin. Within each group, there was a linear hierarchy of socially monogamous pairs. Mean reproductive skew index, as determined by microsatellite markers, was low (0.19). Alpha males had longer wings than beta males, whereas females did not show any differences in body size. Breeding group size had no significant effect on nest survival rate. Overall clutch size of the group increased while the average number of eggs laid by each pair decreased with group size. However, average number of fledged young per pair per season was similar for all group sizes. Alpha females were the major contributors during both diurnal (65% of groups) and nocturnal (77%) incubation, although beta females and males also contributed substantially toward incubation.

Nidificación Grupal en Yuhina brunneiceps: un Caso Raro en Aves Paserinas

Resumen. La nidificación grupal, en la cual más de una pareja contribuye con huevos a un nido grupal, es muy rara entre las aves que presentan cría cooperativa. Estudios anteriores sobre la biología reproductiva de Yuhina brunneiceps describían a esta especie como con nidificación grupal; sin embargo, esos estudios eran preliminares y no involucraron individuos marcados con anillos coloreados. Realizamos un estudio de 7 años de duración sobre la biología reproductiva de Y. brunneiceps. Encontramos que la frecuencia de nidificación grupal fue extremadamente alta (90% de los grupos). Los grupos reproductivos estuvieron compuestos por dos a siete adultos (moda = 4). La mayoría de los juveniles (78%) desaparecieron del área de estudio luego de que eclosionaron. Sólo el 6% permaneció en sus grupos natales, por lo tanto los grupos estudiados parecen haber estado compuestos principalmente por individuos no emparentados. Dentro de cada grupo hubo una jerarquía lineal de parejas socialmente monógamas. La desviación reproductiva promedio, determinada por marcadores micro-satelitales, fue baja (0.19). Los machos alfa presentaron alas más largas que los machos beta, mientras que las hembras no presentaron diferencias en el tamaño corporal. El tamaño del grupo reproductivo no tuvo un efecto significativo sobre la tasa de supervivencia de los nidos. En general, el tamaño de la nidada del grupo aumentó mientras que el número promedio de huevos puestos por cada pareja disminuyó con el tamaño del grupo. Sin embargo, el número promedio de polluelos emplumados por pareja por época reproductiva fue similar para todos los tamaños de grupo. Las hembras alfa fueron las que más contribuyeron durante la incubación diurna (65% de los grupos) y la nocturna (77%), aunque las hembras y los machos beta también contribuyeron substancialmente a la incubación.

Hsiao-Wei Yuan, Mark Liu, and Sheng-Feng Shen "JOINT NESTING IN TAIWAN YUHINAS: A RARE PASSERINE CASE," The Condor 106(4), 862-872, (1 November 2004). https://doi.org/10.1650/7520
Received: 24 November 2003; Accepted: 1 June 2004; Published: 1 November 2004
JOURNAL ARTICLE
11 PAGES


SHARE
ARTICLE IMPACT
RIGHTS & PERMISSIONS
Get copyright permission
Back to Top